(Majdnem) 100 éves történet

Pilot_Namiki_pen

Az első PILOT tollakat Japánban dobták piacra 1918-ban. Ebben az időben az ország már nyitott volt a nyugati hatásokra, és elkezdte importálni az európai technológiákat is.

Kereskedelmi megállapodások és szerződések kerültek aláírásra, de a japánok írásmódja nem felelt meg a kereskedelem igényeinek. Gyorsan le kellett hát egyszerűsíteniük a karakterek vonalait, és igazodni a nemzetközi kalligráfiai szabványoknak. Sok tollgyártó céget hoztak létre Japánban ebben az időszakban.

Ryosuke NAMIKI, gépészmérnököt, a Tokyo Merchant Marine College egyetemi tanárát lenyűgözte a nyugati töltőtollak találékonysága, melyeket kortársai "10 000 évig tartó ecseteknek" neveztek a folyamatos tintaáramlás miatt. Ugyanakkor Ryosuke Namiki meg volt győződve ezeknek a tollaknak a hiányosságairól is.

Ipari mérnöki tudását felhasználva létrehozott egy magas színvonalú prototípust. Miután üzleti partnerséget kötött egyik kollégájával, Masao WADA, megalapították a Namiki tollgyártó céget, és elkezdtek töltőtollakat gyártani.

Közös szenvedélyük, a tenger tiszteletére lett az általuk használt márkanév a PILOT, utalva a flotta zászlóshajójára.

1938-ban a cég nevét PILOT PEN Co Ltd-re változtatták, majd 1989-ben PILOT CORPORATION lett. Ez a modern név, amely évtizedek óta a kreativitás, az innováció és a design szinonímája, lehetővé tette a PILOT márka számára, hogy világelső legyen az íróeszközök technológiai fejlesztéseiben.